SPA


  • Fitness alanına ilk girdiğinizde, kendinizi çok daha iyi hissetmeye başlayacağınız yüksek teknolojiye sahip, çok çeşitli ve keyifle spor yapmanızı sağlayacak geniş bir cardio alanı sunan kulübümüzde aynı zamanda hem amatör hem de profesyonel anlamda tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir makine parkuru ve freewait alanı sizleri bekliyor olacak.Kökeni Latince'den gelen ve "SANUS PER AQUA" sudan gelen sağlık anlamını taşıyan SPA'nın benzersiz konsepti dünyadaki farklı yörelerin insana kendini iyi hissettirme metotlarını bir araya getirir.
  • Sizi Avrupa, Amerika ve Asya'yı kapsayan bir yolculuğa çıkarırken sağlık, zindelik, estetik ve güzelliğin suyun iyileştirici gücüyle geri kazanılmasını sağlıyoruz.
  • Masaj odaları, bakım merkezi, Türk hamamı, dinlenme odaları ve uzak doğunun bu inanılmaz terapisini aynı yerde sizler için birleştiriyoruz.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de SPA merkezleri giderek artmakta, SPA bakımları ve masajları popüler hale gelmektedir. Peki ama SPA nedir, ne anlama gelir, faydaları, kuralları nedir diye hiç düşündünüz mü?

SPA nedir ve ne anlama gelir?

SPA kelimesi esasen Latincede “Selus Per Aqua” yani “Sudan Gelen Sağlık” veya “Su ile Gelen Sağlık” anlamlarına gelir. Zaten SPA’nın kökenleri de Romalılara uzanmaktadır. Zaman içinde Avrupa’ya yayılan SPA temel olarak su aile yapılan terapi ve bakımları kapsar. Bu hizmetlerin sunulduğu yerler ise SPA veya Spa Merkezi olarak tanımlanır. Spa bakımlarında su ile birlikte, doğal ve şifalı taşlar, aromatik yağlar ve profesyonel masaj teknikleri de uygulanmaktadır. Spa merkezine gelenler bu masajlardan veya bakımlardan istedikleri birini seçebilirler. Spa bakımlarının selülit tedavisinden, cilt bakımına veya stres atıcı masajlara kadar çeşitli türleri olabilir. Spa nedir, ne işe yarar diye merak edenlere cevabımız ise şu olacaktır; spa masajları ve bakımları ile günün stresinden uzaklaşmak, canlanmak, rahatlamak, anti selülit tedavisi görmek, yüz, cilt bakımı yapmak, temizlenmek yani her türlü terapiden faydalanmak mümkündür.

Spa’da ne giyilir, kuralları nelerdir?

Spa bakımları sırasında ne giyileceği ve Spa merkezinin kuralları özellikle ilk kez giden müşteriler için merak konusu, hatta biraz gerginlik yaratan bir sorudur. Öncelikle, Spa merkezlerinde gerginliğe yer yoktur, kapıdan ilk girişinizden itibaren müzik ve atmosferin etkisiyle rahatlamaya ve gevşemeye başlayabilirsiniz. Birçok Spa merkezinde müşterilere havlu, peştemal, bornoz ve terlik verilmektedir. Hamam veya Saunaya bikini, mayo gibi kıyafetlerle girilebilir ancak masaj sırasında vucüttaki dolaşımı etkileyecek lastikli malzemelerin giyilmemesi önerilir. Spa kuralları ise oldukça basit ve aslında doğrudan müşterileri rahatlatmaya yöneliktir. Randevulara en az 15 dakika önce gelinmesi tavsiye edilir, böylece duş alma ve terapiye hazırlanma olanağınız olacaktır. Ayrıca masajdan tam süre olarak yararlanabilmeniz açısından önemlidir. Sağlığınız açısından zorunlu olan bir nokta, vücuttaki sorunlu bölgeler ile ilgili masajdan önce kesinlikle bilgi verilmesidir. Bu bilgi, vücudun herhangi bir yerine yanlış bir işlem yapılmaması için önemlidir. Bunlara ek olarak, tamamen dinlenme amaçlı kullanılan spa alanlarında tam bir dinlenme ve rahatlama sağlayabilmek için cep telefonlarını soyunma odalarında bırakmak genellikle zorunlu tutulur. Bunlar dışında kalan, öneriler, kurallar ve ekstra bilgiler için gerek spaya gitmeden gerekse gittikten sonra buradaki görevlilerden yardım almak mümkündür.

Masaj, kilo verme programı uygulayan kişiler tarafından düzenli olarak yaptırıldığında, boşalan yağ hücrelerini sıkıştırarak sarkmaları engeller. Vücuttaki deformasyonu engeller, kasları rahatır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Felç, romatizma, kanser vb. gibi hastalıklarda doktor önerisi doğrultusunda yapılan masajlar, hastanın ağrılarını azaltır, beden ve zihin açısından olduğu kadar psikolojik yönden de rahatlamasını sağlar. Masaj yaptıran kişi kendini daha enerjik hisseder. Günümüz hayat şartlarının ortaya koyduğu olumsuz etkilerden (stres, yorgunluk vb.) kişinin uzaklaşmasını sağlar. Baş ağrılarının (Migren gibi) doğurduğu ağrıları azaltır. Vücuttan toksinlerin gönderilmesine yardımcı olur. Cilde esneklik kazandırır. Metabolizmayı hızlandırır. Her biri ellerle deri üzerine ritmik darbeler vurmaktan ibaret olan bu perküsyon manevraları, özellikle güçsüz adalelerin uyarılmasında kullanılır. ‘Vibrasyon manevraları’ ise, parmak uçları, el düz vaziyette ve cilt sahasına dikey tarzda temas ettirildikten sonra uygulanan titreme hareketleridir ve ağrı dindirici etkisi vardır. Masajın kanıtlanmış en belirgin faydalarından ilk ikisi artan kan dolaşımı ve esnekliktir. Fizyolojik veya mekanik açıdan bakıldığında masajla kas dokularının yağlanarak optimum hareketin elde edilmesi sağlanır. Kas dokuları birbirinden bağımsız çalışacak şekilde yapılanmıştır. Kaslar kurur veya susuz kalırsa dokular birbirine yapışır ve kas katılaşır. Kasa sıvı verildiğinde, tekrar yumuşayarak esneklik kazanır. Kas dokularının etrafında dolaşım arttıkça gelen besin ve giden atık rutini de artar ve kas daha sağlıklı olur. Yaşlanma da geniş anlamda bir “kuruma” problemidir. Vücutta su azaldıkça yaşlanma hızlanır. Çok su içmek ve düzenli masajyaptırmak kırışıklarla savaşırken etkili bir yöntemdir. Kan vücuda oksijen taşıdığından sağlıklı olmak için iyi bir dolaşım gerekir. Masaj kan dolaşımını artırır; dolayısıyla vücuda yararı kesindir.

Masajın Etkileri

Herşeyden önce masaj, kasın aktif güç ve kuvvetini arttırmaz, kasın gücü ve kuvveti ancak bilinçli egzersizlerle arttırılabilir. Masajın amacı kondisyonel düzeyde daha üst düzeye ulaşabilmek ve gevşeme sağlayarak performansı arttırmaktır.

Masaj Çeşitleri:

Klasik Masaj:

Genellikle vücudun güne zinde başlamasına ya da yaşamın gündelik yorgunluk ve sıkıntılarından kurtulmak amacı ile yapılan genel dinlenme ve gevşemeyöntemi olarak kullanılan masaj türüdür. Önemli olan masaj yaptıran kişinin rahat vekeyifli bir ortamda kendini zinde ve dinlenmiş hissetmesinin sağlanabilmesidir.Genelliklemasaj yağı ile yapılır ancak isteğe bağlı olarak bazı durumlarda kayganlaştırıcı malze-me kullanmadan da klasik masaj uygulamak mümkündür.

Aromaterapi:

Genellikle klasik masaj yöntemlerini bitki özlerinden elde edilmiş karışımlarla hazırlanan masaj yağlarını kullanılarak uygulanan bir masaj yöntemidir. Rahatlatıcı, gevşetici, dinlendirici olabileceği gibi zindeleştirici ve uyarıcı türde etkileri olabilir. Günümüzde aromaterapik masaj yalnızca tedaviye yönelik değil klasik masajı destekleyici olarak genel rahatlama sağlayıcı ve dinlendirici özelliği ile de kullanılan bir yöntemdir.

Spor Masajı:

Özellikle sportif etkinliklerde kullanılan bir masaj türüdür. Spor masajını klasik masajdan ayıran en önemli özellikler öncelikle ritm, süre ve bası miktarlarının değişik olmasıdır. Ayrıca uyarıcı hareketler çoğunluktadır ve branşa özgü olarak uygulanır.